~ Een kleurrijk mens te zijn, is de beste medicijn ~

  Wat is een mandala

Mandala’s zijn cirkelvormige, geometrische voorstellingen die vrijwel in alle culturen over de hele wereld voorkomen. Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent heilig cirkel of magische kring, wiel, centrum, dat wat de essentie is. Cirkels, spiralen en andere ronde objecten hebben altijd tot de verbeelding van mensen gesproken. In Australië tekenen de Aboriginals hun ”dreamings”in het zand; de Navaho-Indianen tekenen hun “sand paintings” op de grond voor geheimzinnige genezingsrituelen; In Zuid- India worden met rijstpasta en gekleurde kruiden mandala’s, yantra’s of kolams op de vloer getekend. En in Tibet worden naast geschilderde mandala’s en yantra’s ook zandmandala’s gemaakt met allerlei kleuren zand die daarna weer opgeveegd worden en in een rivier verstrooid.

Ook in de natuur komen we mandala’s tegen bijv. in bloemen, bladrozetten, spinnenwebben, ogen, de jaarringen van bomen, ijskristallen, doorgesneden appels, concentrische cirkels in het water, zichtbaar gemaakte geluidsgolven, kiwi’s komkommers, cellen, atomen, spiraalnevels, zonnestelsels, fractals (zich steeds herhalende patronen waarvan de vormen aan elkaar gelijk blijven hoe vaak ze ook worden vergroot of verkleind (caleidoscoop)enz.

Ook de roosvensters in de kerken en kathedralen zijn mandala’s. Deze ronde gebrandschilderde ramen representeren een eeuwige waarheid, de Logos, het woord.


naar boven>

Waarom mandalatekenen?

 

Mandala’s zijn een hulpmiddel bij concentratie en hebben een meditatief en ontspannend karakter, al tekenend vallen je gedachten a.h.w. helemaal stil. Je wordt er heel rustig van.
Mandala’s zijn prettig om naar te kijken, maar ze zelf maken kan nog meer voldoening geven. Mandala’s wijzen op een diepe behoefte bij mensen naar heelwording en bezinning. Mandala’s maken is zowel een creatief als een bezinnend proces. Bezinning en creativiteit gaan samen; het een lokt het ander uit; het gaat stromen en samen vormen ze een oneindig vruchtbare wisselwerking. Het gaat bij mandala tekenen om het proces, het product is eigenlijk de bijzaak, niet het doel. Het gaat erom dat je lekker aan het tekenen en kleuren bent, los van het eindresultaat. En het mooie is, dat als het eerste lukt, je vaak ook blij bent met wat je gemaakt hebt. Dat zie ik ook bij mijn cursisten terug.
Het leert je milder naar jezelf kijken; zelf ben ik een stuk van mijn perfectionisme, wat me echt in de weg zat, kwijtgeraakt. De ene mandala vind ik beter gelukt dan de andere, maar het maakt me eigenlijk niet meer uit.
Een cursiste gaf aan dat ze zich veel opener voelde door het mandalatekenen.
Het heeft een heel rustgevend effect op mensen; in schoolklassen wordt het inkleuren van mandala’s daarvoor gebruikt. En mandala’s hebben dan nog meer effect dan gewone kleurplaten.Je kunt op allerlei manieren met mandala’s bezig zijn, van inkleuren van bestaande mandala’s tot intuïtief mandala’s borduren en alles wat daartussen ligt.

naar boven>

  Mijn mandalalessen.

In 1996 ben ik zelf begonnen met het volgen van een cursus mandalatekenen en sinds die tijd ben ik in de ban van mandala’s. Ik teken mandala’s en kleur ze in met kleurpotloden. En ik borduur mandala’s, dat is ook een heel creatief proces, maar vergt wel meer tijd.

In 2004 ben ik zelf mandalalessen gaan geven en dit heb ik steeds verder uitgebreid.
Ik geef nu beginnerscursussen (met o.a basis- en kleurtechnieken) 

  • een Vervolgcursus met daarin een geboortemandala maken
  • een Chakra- of kleurencursus,
  • een cursus Seizoenen en elementen,
  • een cursus Mandala en Numerologie,
  • een cursus Symboolkaarten,
  • Een cursus Wereldmandala’s
  • Een cursus Sterrenbeelden

Elke keer ben ik weer verrast over de creativiteit die in mensen zit en die door het mandalatekenen meer kan gaan stromen.

naar boven>

     Praktische informatie.

De cursussen bestaan uit 9 bijeenkomsten van twee uur.

In de 9 lessen die één keer per maand zijn, worden enkele technieken van het tekenen behandeld en we besteden ook veel aandacht aan het kleuren. Door middel van kleur breng je namelijk diepte in je mandala. Je leert ook bepaalde mandalavormen, zodat je naast de oefenopdrachten meteen aan de gang kunt met mooie mandala’s maken. Af en toe zal ik ook een en ander op papier zetten, dat is wel prettig voor thuis.
Ik begin elke les met een korte meditatie; omdat het belangrijk is om, voor je begint tot rust en in een ontspannen sfeer te komen. Verder krijg je ook “ huiswerk”; het is goed om te proberen om elke week wat (priori)tijd uit te trekken voor het mandalatekenen. Ook omdat oefening kunst baart en het goed is om tijd in te plannen voor jezelf!
De kosten bedragen voor de beginnerscursus vanaf € 105, (inclusief koffie en thee).
Bij aanvang te betalen, of in maximaal 3 termijnen wanneer je dat beter uitkomt.
Als je meer wilt lezen over mandala’s maken is het boek van Anneke Huyser wel een aanrader: “Mandala’s maken” bij Ankh-Hermes. Ook het boek van Greetje Molenaar: “Beginnen met Mandalatekenen en –ontwerpen”. En van Jeannette van der Velden en Tonke Dampier: “Kleur in je mandala”.Je kunt je het hele jaar door opgeven; een nieuwe cursus start als er voldoende deelnemers zijn. Er is mogelijkheid tot een avondgroep of tot een ochtend/middaggroep

naar boven>

voor voorbeelden van mandela's klik op de afbeelding hieronder

voorbeeld madala's